BIOBASED KUNSTENAARSVERBLIJF – ROTTERDAM (winnaar Job Dura Prijs 2022)

IBB biobased circulair hennep kalkhennep zelfbouw kunstenaarsverblijf charlois rotterdam architect bureausla chris de jong bouwbegeleider bouwbegeleiding kavel leemstuc dun agro verhoeven bouw t fraké kalkstuc triple glas IBB Job Dura Prijs 2022 Kunstenaarsverblijf Charloisse Lagedijk Rotterdam Charlois bouwbegeleider LENCO Zelfbouw Support Bureau SLA IBB biobased circulair hennep kalkhennep zelfbouw kunstenaarsverblijf charlois rotterdam architect bureausla chris de jong bouwbegeleider bouwbegeleiding kavel leemstuc dun agro verhoeven bouw t fraké kalkstuc triple glas IBB biobased circulair hennep kalkhennep zelfbouw kunstenaarsverblijf charlois rotterdam architect bureausla chris de jong bouwbegeleider bouwbegeleiding kavel leemstuc dun agro verhoeven bouw t fraké kalkstuc triple glas IBB biobased circulair hennep kalkhennep zelfbouw kunstenaarsverblijf charlois rotterdam architect bureausla chris de jong bouwbegeleider bouwbegeleiding kavel leemstuc dun agro verhoeven bouw t fraké kalkstuc triple glas

Vanuit mijn netwerk werd ik benaderd door Chris de Jong† van Stichting Amsterdam Theaterstad die vergevorderde plannen had voor het realiseren van een bijzonder duurzaam, circulair en biobased project in het zuiden van Rotterdam. Het betrof de nieuwbouw van een 2-onder-1-kap kunstenaarsverblijf op een bouwkavel aan de Charloisse Lagedijk in de wijk Charlois. 

Werkzaamheden LENCO Zelfbouw Support:
Begeleiding van de opdrachtgever en ontwerpende partijen in het bouwteam en bij de bouwvoorbereiding van het project. Het sluiten van overeenkomsten met de diverse neven aannemers voor de uitvoering van het project. Bouwbegeleiding en coördinatie tijdens de uitvoering inclusief het organiseren en voorzitten van bouwvergaderingen. Het verzorgen van de voorschouw en opleveringen.

Bijzonderheden:
Het kunstenaarsverblijf “Artist in Residence” is grotendeels circulair en een van de eerste met kalkhennepbeton gerealiseerde projecten van Nederland. Het object is gefundeerd op stalen buispalen met een ondergrondse kelder. De wanden, verdiepingsvloeren en daken bestaan uit demontabele en dragende prefab kalkhennep houtskeletbouw elementen met deels stalen liggers en kolommen. Het dak heeft een afwerking met thermisch gemodificeerde Fraké hardhouten latten en een groot aantal dakvensters en PV panelen. De gevels zijn ingevuld met blank gelakte hardhouten kozijnen en zijn afgewerkt met een fraaie kalkstuc. De binnenmuren en plafonds hebben een leemstuc afwerking gekregen.

Het gebruik van kalkhennep in combinatie met leemstuc en kalkstuc zorgt ervoor dat de constructie geheel dampopen is. De toepassing van het kalkhennep in de relatief lichte houtskeletbouw schil zorgt ook voor een flinke faseverschuiving. De opwarming van de schil op warme dagen wordt vertraagd/gedempd door de hogere warmteaccumulatie van de constructie. Dit zorgt ervoor dat het binnen in het verblijf langer koel en dus aangenaam blijft. Voor de kalkhennep bouwmaterialen is industriële hennep met een minimaal THC gehalte gebruikt.

Winnaar Job Dura Prijs 2022:
Het kunstenaarsverblijf is op 19 oktober 2022 in Rotterdam uitgeroepen tot winnaar van de Job Dura Prijs 2022. Prijswinnaar in 2020 was het woonproject Little C van ERA Contour, J.P. van Eesteren en architecten CULD en INBO.

Er is voor de Job Dura Prijs 2022 een korte film gemaakt waarin ik samen met architect Meintje Delisse wordt geinterviewd over het project.

 

Projectpartijen:
Architect: Bureau SLA
Aannemer fundering en casco: Dun Agro
Aannemer(s) afbouw: Verhoeven Bouw ’t, Installatiebedrijf M. Schroevers, Stucadoorsbedrijf C. Thuijls

Status project: Opgeleverd.

Meer info/publicaties:
Bron afbeelding(en): Bureau SLA / LENCO Zelfbouw Support
Artikel in Volkskrant 30-03-2023
Publicatie: Bouwwereld December 2022

Wil je ook ontzorgd worden bij het ontwerpen en bouwen van een bijzondere woning op een kavel? LENCO Zelfbouw Support kan je daarbij helpen! Neem vrijblijvend contact op via het contactformulier of bel 06-12407184.

- GRATIS ADVIESGESPREK -
×