Zelfbouw kavels Capelle aan den IJssel
LENCO WERKT MEE AAN ZELFBOUW IN CAPELLE A/D IJSSEL
23 maart 2016
Pak je Ruimte bouwbegeleider
LENCO PROFESSIONAL BIJ SPEEDDATE ‘PAK JE RUIMTE’
23 juni 2016

ONDERZOEK PLEIT VOOR INSCHAKELEN BOUWBEGELEIDER

zelfbouw bouwbegeleiding

Onderzoek van TU Delft en de gemeente Almere wijst uit dat 59% van de zelfbouwers in Almere achteraf gezien voor het gehele proces een bouwbegeleider had ingeschakeld.

Het onderzoek gaat in het algemeen over het proces, de kosten en de tevredenheid over zelfbouw in Almere. Het belangrijkste motief voor zelfbouw dat de respondenten noemen is het zelf kunnen beslissen over de vorm, indeling en materialisering van de woning. Ook de betaalbaarheid van de kavels en een aantrekkelijke woningprijs zijn belangrijke motieven, blijkt uit het onderzoek.

Adviseurs inschakelen
Kavelkopers zijn voornamelijk via mond-tot-mondreclame op de adviseurs in het bouwproces geattendeerd. Zelfbouwers gaan vaak zelf op zoek naar onderaannemers, het vaakst voor de keuken, de tuin, de badkamer en de binnenafwerking (in deze volgorde). Daarin zijn ze niet anders dan andere woningkopers. Wat opvalt is dat ze ook op zoek gaan naar onderaannemers voor fundering, gevel en installaties. Het samen met andere zelfbouwers inschakelen van adviseurs komt nog niet veel voor, maar dat zou om kosten te reduceren wel een aanrader zijn!

Bijna een derde van de respondenten (32%) had tijdens het bouwproces meer begeleiding willen hebben. Er werd vooral meer begeleiding gewenst (59%) door iemand die het hele bouwproces begeleidt.

Hindernissen
De drie meest genoemde hindernissen tijdens het bouwproces waren:

  1. het langdurige traject van vergunningen;
  2. te weinig voorkennis hebben van het bouwproces;
  3. te weinig bouwkundige ervaring hebben.

Adviezen aan andere zelfbouwers
De reacties van de respondenten op de vraag naar welke adviezen zij aan nieuwe zelfbouwers zouden geven, kunnen in drie categorieën worden onderverdeeld:

  1. kosten;
  2. adviseurs en aannemers;
  3. het hele bouwproces.

Op het gebied van kosten adviseren de respondenten dat deze vooraf heel goed in kaart moeten worden gebracht en dat rekening gehouden moet worden met overschrijdingen ervan. Verder adviseren de respondenten om alleen met erkende en betrouwbare adviseurs en aannemers in zee te gaan en, desondanks, hun werk wel zelf te controleren. Voor het gehele bouwproces geldt dat wordt geadviseerd om alles zwart-op-wit te zetten, alle stukken zelf goed te lezen en de tijdplanning goed in de gaten te houden.

De meeste zelfbouwers (85%) zouden de volgende keer weer in particulier opdrachtgeverschap bouwen.

Link(s)
http://almere.turnpages.nl/DS/public/slot00015/

Project- en bouwbegeleiding
Wilt u ook ontzorgd worden bij het ontwerpen en bouwen van een eigen huis op een kavel? LENCO Zelfbouw Support kan u daarbij helpen! Neem vrijblijvend contact op via het contactformulier of bel 06-12407184.

CONTACT FORMULIER